Dicle Elektrik’ten çarpıcı uyarı: Sadece 5 ilçede Türkiye’nin 3 aylık elektrik tüketiminin %2’si kaçak kullanılıyor. 2025 sonunda 45 milyar TL’lik enerji kaybı bekleniyor.
Dicle Elektrik, özellikle Şanlıurfa ve Mardin’de tarımsal sulamada yaygınlaşan kaçak elektrik kullanımının sadece bölgesel değil, tüm Türkiye için bir beka sorunu haline geldiğini açıkladı. Kuraklıkla birlikte artan vahşi sulama ihtiyacının 850 metre derinliğindeki kuyulardan su çekilmesine neden olduğu, bu durumun rekor düzeyde enerji tüketimine ve ekolojik yıkıma yol açtığı belirtildi.
Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “Kaçak elektrik kullanımı sadece enerji sistemini değil, tarımı, çevreyi ve toplumsal düzeni tehdit ediyor. Bu sürdürülemez tablo, ulusal şebekemizi çökme riskiyle karşı karşıya bırakıyor.” dedi.
850 metre derinlikteki kuyulardan su çekmek için kullanılan yüksek güçlü motopomplar, sadece 2025’in ilk dört ayında 1.5 milyar kWh fazla enerji tüketimine neden oldu. Enerji maliyetlerinin büyük kısmının devlet tarafından sübvanse edildiği hatırlatılarak, kaçak elektrik faturasının tüm Türkiye’nin omuzlarına yüklendiği vurgulandı.
Kaçak elektrik kullanımında öne çıkan ilk beş ilçe Viranşehir, Kızıltepe, Siverek, Ceylanpınar ve Derik oldu. Bu ilçeler, Türkiye’nin üç aylık toplam elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 2’sini tek başına gerçekleştirdi.
Dicle Elektrik’in drone ve yapay zekâ destekli operasyonlarıyla 10 bini aşkın kaçak trafo tespit edildi. Sadece Şanlıurfa Viranşehir’de 349 kaçak trafo ile 72 binden fazla kişinin elektrik ihtiyacına eşdeğer kayıt dışı kullanım belirlendi.
2025 yılı sonunda, sadece 6 ilde 9.8 milyar kWh faturalandırılamayan kaçak elektrik tüketimi bekleniyor. Bu da yaklaşık 45 milyar TL’lik bir ekonomik kayıp anlamına geliyor. Dicle Elektrik’e göre bu, her gün 86 adet TOGG otomobil değerinde bir kaybın halkın cebinden çalınması demek.
Kaçak tüketimin enerji şebekelerine ve altyapıya da büyük zarar verdiğini belirten Genel Müdür Arvas, “Bu tablo yalnızca bir enerji krizi değil, doğrudan bir beka sorunudur.” diyerek şu örneği verdi:
“Sadece bir köyde tespit edilen 83 kaçak trafonun her biri 200 KVA gücünde. Bu trafolardan sezon boyunca tüketilen elektrik 200 milyon TL’ye mal oluyor.”
Ayrıca Türkiye’nin Avrupa enerji ağı ENTSO-E ile olan entegrasyonunun da bu kaçak tüketim nedeniyle tehlikeye girebileceği uyarısında bulundu.
Dicle Elektrik, 2013’ten bu yana gerçekleştirdiği 62 milyar TL’lik yatırım sayesinde şehir merkezlerinde kayıp-kaçak oranını %76’dan %37’ye düşürdü. 3K bölge olarak adlandırılan merkezlerde bu oran %14,5’e kadar geriledi. Ancak kırsal kesimlerde özellikle tarımsal sulamada kullanılan kaçak trafolar ve bağlantılar bu başarıyı gölgeliyor.